Link naar de kalender 2D/3D voor 2017:  3D-2D Kalender-seizoen 2017

Een 3D-Toernooi is een handboogtoernooi, waarbij (in een bosrijke omgeving) over zelf te schatten afstanden, 3-dimensionale dierafbeeldingen (poppen), zo goed mogelijk geraakt moeten worden.

Simpel….maar toch niet zo eenvoudig als je zou denken.

Zoals bij een field-toernooi wordt er ook bij een 3D-Toernooi een parcours gebouwd in een gevarieerd, liefst bosrijk, terrein, waarbij de natuurlijke hindernissen worden gebruikt om het de schutters qua afstanden schatten en schieten zo moeilijk mogelijk te maken. Het parcours wordt verschoten in groepen van ong. 4 a 6 personen. Net als bij een field-toernooi begint iedere groep bij een ander doel, zodat alle groepen tegelijk klaar zijn. Toch zitten er tussen een 3D-toernooi en een field-toernooi veel verschillen.

Er is bijvoorbeeld een veel grotere variatie aan doelen als bij een field-toernooi. Zo zijn er een 15-tal producenten, die ook nog eens allen 15 tot 20 verschillende doelen produceren, variërend van kleine marmotjes tot grote herten en beren. Ook het opstellen van de doelen in het parcours wijkt af van de normale field-toernooien. Zo worden bij de field-toernooien de doelen in een open baan opgesteld, in tegenstelling tot het 3D-toernooi waar je nog wel eens wat extra inspanning (bukken, knielen spreidstand etc.) moet leveren om een doel optimaal te kunnen zien en dus te kunnen schieten.

Field-blazoenen moeten, volgens het reglement, naar gelang ze groter worden, verder weg worden geplaatst, maar ook hierin wijkt een 3D-Toernooi af en is men dus compleet vrij om doelen te plaatsen waar men wil. Dit alles zorgt er voor dat het inmeten van de afstanden bijna niet meer mogelijk is, en dat goed afstanden kunnen schatten, dus minstens even belangrijk is, als goed kunnen handboogschieten