Moderne bogen zijn meestal niet meer helemaal van hout gemaakt: vooral carbon, aluminium en glasfiber zijn veelgebruikte materialen. Het aanbod van bogen loopt dan ook sterk uiteen.Sommige klassieke bogen worden nog steeds uit hout vervaardigd, andere moderne bogen zijn volledig uitgerust met stabilisatoren en een visier.

Onderstaande boogtypes komen voor:

  • Recurve bow: Is een boog die onder de huidige Olympische discipline valt. bij deze bogen wordt veelal gebruikgemaakt van vizieren, stabilisatie en andere hulpmiddelen om zo nauwkeurig mogelijk te schieten. Hoe verder een recurveboog wordt uitgetrokken hoe groter de trekkracht moet worden om de boog uit te trekken
  • Compound bow: Een “hightech” boog met katrollen zodat de pees bij geringere booglengte toch ver kan worden uitgetrokken. Vrijwel altijd is de constructie zodanig dat er tijdens het uitrekken een krachtmaximum (piek) gepasseerd wordt, waardoor de kracht die nodig is bij het richten tot 75% lager is dan de kracht die nodig is om de boog uit te trekken.
  • Long bow: Een traditionele houten boog die van oorsprong uit Engeland komt. Deze boog is meestal uit één stuk hout gemaakt en hier wordt op de traditionele manier, zonder enige hulp of richtmiddelen, mee geschoten.
  • Historical bow: De boog moet gebaseerd zijn op een klassieke boog van voor 1900. De boog dient gebruikt te worden zoals zijn historische voorbeeld vroeger werd gebruikt. Ze is uitsluitend van hout, of samengesteld uit composieten van verschillende (historische) materialen (bvb. hoorn, been, bamboe). Pijlschachten zijn van hout en bevederd met natuurlijke veren die bij voorkeur op een historische manier zijn vastgemaakt.
  • Hunting Bow: (Hunting Bow) Bogen van het type recurve, met eender welke lengte en kracht. Het middenstuk (riser) mag uitsluitend bestaan uit hout, hoorn of bamboe.